Over traagheid
Traagheid
Verslag van een Socratisch Gesprek
Maandag 1 februari, het is 19.30, vijf deelnemers zitten klaar voor een Socratisch gesprek – online. Vanuit IJsselstein, Amsterdam, Oegstgeest en Rotterdam wordt er ‘gezoomd’.
In twee uur tijd ga ik de groep aan de hand van het onderwerp ‘traagheid’ meenemen in het filosoferen.
Geestelijke Gymnastiek
Om de geest wat op rekken en om elkaar te inspireren doen we eerst een korte ‘ingevingen’-rondje. Schitterende vragen, ideeën en paradoxen komen er op tafel: ‘Mijn organisatie verwacht snelheid terwijl ik het juist vaak belangrijk vindt om te vertragen.’ ‘Het lijkt wel of snelheid en tempo het allerbelangrijkste zijn tegenwoordig.’ ’Traagheid wordt te vaak verbonden aan besluitenloosheid’. ‘Organisaties gaan te gemakkelijk mee in allerlei modieuze denkbeelden en volgen gedachteloos rages’.
Verdieping
Vanuit deze verkennende openingen komt ieder tot een persoonlijke onderzoeksvraag over traagheid:
- versnelt traagheid een gedragen en dus betere besluitvorming?
- ligt in de verstilling versnelling besloten?
- mag ik op traagheid vertrouwen als ik dwars wil en moet zijn?
- ben je pas echt nieuwsgierig als je je oordeel uitstelt?
- is traagheid nodig om tot een beter oordeel te komen?
Na een korte argumentatieronde wordt één van deze onderzoeksvragen gekozen om verder uit te diepen. We gaan verder met nieuwsgierigheid.
Aan de hand van een persoonlijke ervaring van een van de deelnemers wordt de vraag over traagheid en nieuwsgierigheid verder onderzocht. Er wordt gevraagd naar gevoel, gedachten en handelingen.
Persoonlijke inzichten
Door deze diverse soorten onderzoeksvragen ontstaat er bij ieder van de deelnemers een persoonlijk inzicht. Een samenvatting: ‘Ik moet durven te vertrouwen op mijn traagheid als mijn intuïtie daar om vraagt.’ ‘Met een oordeel kun je nog steeds nieuwsgierig zijn en bij je eerste oordeel blijven.’ ‘Ik ga meer vertrouwen op mijn intuïtie.’ ‘Vertragen is nodig voor begripsvorming’
Snoepwinkel
Zodoende komt een heerlijk verfrissende avond iets na 21.30 tot een einde. De deelnemers hebben genoten en ik ook. Wat heerlijk om rustig en onderzoekend met elkaar in gesprek te zijn. Wat een rijkdom. Zoals een van de deelnemers zei: ‘Jij zat daar echt als een kind in een snoepwinkel te genieten van al dat moois’.
*
Wil jij het Socratisch gesprek inzetten om je geest op te rekken?
*
Wil je leren om moediger te denken en te doen?
Nodig mij dan uit om een voor de begeleiding van een Socratisch gesprek voor je MT, bestuur of team.
meer informatie
Wil je het Socratisch Coachen leren?
Kijk hier voor meer informatie over de Opleiding Socratisch Coachen
*
‘Heb de avond als erg prettig ervaren. Kleine groep waardoor er (zelfs online) veel interactie was. Vanaf het begin was er veel vertrouwen waardoor er een open gesprek plaats kon vinden.
Complimenten voor de begeleiding.
Corporate Strategist
Jouw begeleiding mag ik erg graag. Ik genoot opnieuw van jouw onbevangenheid en hoe je aan mensen teruggeeft wat jij hebt waargenomen. Zorgvuldig, open, respectvol, uitnodigend en… to-the-point.
Trainer en interim manager
Voorafgaande aan een Socratisch gesprek krijgen
de deelnemers een tekst ter voorbereiding en inspiratie.
*
Hieronder de tekst over ‘Traagheid’
Op derde kerstdag loop ik rond 18.00 op het Rembrandtplein te Amsterdam. Het is al enige tijd donker, het regent, het is winderig, koud en nat. Het plein, aan vier kanten omsloten door cafés, hotels en restaurants is leeg. Ook de straat naar De Munt is uitgestorven. Een tram verbreekt de stilte. In de verte is een zwerver op zoek naar geld bij een enkele passant. Er is geen enkele bedrijvigheid, behalve de bezorgers van Deliveroo en Thuisbezorgd die aan- en affietsen.
Nut en noodzaak
De stilte van de stad is een uitnodiging tot rustiger en rustiger wandelen. Ik zie 17de en 18de eeuwse huizen: strak, symmetrisch en smal gebouwd, voorzien van dikke witte kozijnen en kleine raamverdeling. Ik merk de flink overhangende dakgoten en sierlijsten op.
Op straatniveau veelkleurige, glazen puien van winkels en horeca. Knipperende en verlichte letters moeten consumenten lokken.
Ik sta stil en kijk verder. Her en der zijn wat bovenwoningen verlicht. Er wonen mensen hier! Een kerstboom of silhouet wordt zichtbaar.
Door mijn traagheid in observeren krijg ik meer oog voor verrassende details.
Ik vraag me af hoe die bewoners boven komen want voordeuren zie ik niet.
Traagheid
Wat langer kijken, wat stiller luisteren.
Traagheid is een vorm van concentreren.
Het is wat langer stilstaan bij wat er gebeurt.
Het is niet direct reageren of doorstomen.
Na de eerste indruk, ruimte voor de tweede, een derde, een vierde indruk misschien?
Het is je oordeel even opschorten, geduldig, wachtend op het juiste moment.
Aan jezelf voorbij
Te lang, te veel en in een te hoge versnelling.
Dan mis je zaken, dan gaan zaken aan je voorbij.
Je gaat aan jezelf voorbij.
Traagheid, om als het kan, direct op de juiste trein te springen