Hoe je eigen daadkracht ontwikkelen?
wit
Zeven stappen voor meer daadkracht
Daadkracht is de kunde van het doorgaan bij tegenslag. Volharden in je plannen. Met wilskracht in het leven staan.
Daadkracht is te ontwikkelen.
Hoe?
Dat lees je in de onderstaande zeven adviezen.
Ontwikkelen daadkracht door:
1. Het grotere plan
Daadkracht ontwikkelen gaat gemakkelijker als je werkt vanuit een grotere gedachte en het grotere plan. Een grote gedachte gaat vaak over iets wat je nastrevenswaardig vindt. Een onderwerp waar jij je hard voor maakt, waar jij aan bent toegewijd.
Je kunt toegewijd zijn aan bijvoorbeeld het milieu, dieren, politiek, techniek of mensen. Voor iedereen is dat volkomen persoonlijk.
Toewijding maakt besluiten en kiezen eenvoudiger. Het geeft richting aan keuzes en besluiten. Het is eenvoudiger met toewijding te zeggen: ‘ik wil gezond eten ’ dan een discussie te voeren over frites eten of niet.
Anders gezegd: het hebben van een hoger doel waaraan je bent toegewijd dat werkt verhelderend en motiverend.
Tegenwoordig wordt dat vaak purpose genoemd.
2. Het grotere plan delen met toewijding
Je plan delen met anderen, erover praten, dat werkt stimulerend voor je omgeving en motiverend voor jezelf. Allereerst maak je anderen enthousiast met je plan. De energie die daar ontstaat slaat weer terug op jou. Men raakt gemotiveerd en wil mee doen. Men is betrokken en vraagt: ‘hoe het staat met je plan?’.
Daarmee zet je een positieve feedbackloop in gang van overslaande motivatie van jou naar anderen die weer op jou terugslaat en zo organiseer je (onbedoeld) persoonlijk geloof, dat je nodig hebt om met tegenslagen en ander ongerief om te gaan.
3. Het grotere plan opdelen in kleine doelen
Als je je grotere plan opdeelt in kleinere doelen dan maak je het werk en de inspanning overzichtelijker, behapbaarder en overbrugbaarder.
Iedere dag 10 km wandelen werkt lekkerder dan het doel: ‘ik wil per jaar 4.000 km wandelen’. Als je gaat rekenen (365 dagen keer 10 km) zijn deze twee doelen per saldo hetzelfde, toch lijkt die 10 km eenvoudiger te behalen.
Pas wel op ‘plannings-optimisme’. Vaak kost iets toch meer tijd dan waarop je rekent. Ga niet je eigen teleurstelling creëren door met een te rooskleurig scenario te werken. Aan de andere kant: plannen mogen en kunnen best ambitieus zijn. De balans vinden tussen ambitie en realisme is hier de kunst.
4. Aanpassen en vasthouden
Niet alles is te plannen. Soms veranderen zaken sneller dan voorzien. Op zo’n moment is je plan misschien minder relevant en niet meer zo actueel. Probeer om op die momenten het goede te behouden en het nodige aan te passen. Ben flexibel in de route en in de uitkomst. Niet teveel omdat anders je plan niet realiseert. En ook niet te weinig omdat anders je eigen krampachtigheid tegen je gaat werken.
Aanpassen en vasthouden, een lastige balans om te bewaren.
5. Creatief en flexibel omgaan met tegenvallers
Als er tegenvallers zijn gebruik dan al je creativiteit en flexibiliteit om het probleem van dat moment op te lossen. Vertrouw daarbij op de gedachte: ‘Wat gisteren lukte, lukt vandaag en morgen ook’. Waarom zou je morgen iets niet kunnen wat je in het verleden wel lukte? Kortom gewoon doorgaan.
6. Laat je niet afleiden
Werk met aandacht, blijf trouw en ook gecommitteerd aan je eigen plan. Niet afgeleid door straks of voorheen. En ook niet door ander werk van buiten af. Dat houd je allemaal af van je eigen plan.
Wat stellig geformuleerd: ‘Jij bepaalt zelf waar je tijd en aandacht naar toe gaat niet de buitenwereld.’
7. Kijk af en toe over je schouder
Door af en toe achterom te kijken zie je de vorderingen die je hebt gemaakt. Het constateren ervan werkt stimulerend om de verdere stappen in de toekomst ook te zetten. Voor jezelf en je anderen. Hierbij mag je anderen en jezelf gerust belonen.
Waarom daadkracht?
Als je tussen de regels doorleest zie je dat daadkracht veel te maken heeft met wijsheid. Het grotere plan van waaruit je toewijding voelt. Wijs zijn om je niet door kleine en grote hindernissen af te laten leiden. Je wijs gedragen door je flexibel en creatief op te stellen.
Het is mooi als je je wijsheid in kunt zetten voor anderen.
Want wijze personen in de straat, het dorp, de stad en het land. We hebben er behoeften aan. Zeker in deze tijden waarin er voldoende vragen liggen op het gebied van welzijn, zorg, onderwijs, milieu en politiek op het wereldtoneel.
Wat is er vervullender en motiverender dan je eigen wijsheid en daadkracht in te zetten om de wereld weer een stukje beter en mooier te maken?
Aan de slag met wijsheid?
Kijk hoe je dat leert in de Opleiding Socratisch Coachen.
*
Deze opleiding is in samenwerking met en onder de vlag van
de Academie voor Leven (NRTO-keurmerk) ontwikkeld.